Nog Iets Minder Jong

STILL GOING STRONG

Ondertussen is ook Jacks naam als tekstdichter gemaakt: regelmatig wordt hij gevraagd om aan platen van anderen mee te werken. Zo schreef hij onder andere teksten voor Guus Meeuwis, Manuela Kemp, Doe Maar, Marcel de Groot en Erik Mesie.

In 2003 reserveerde Poels zijn Nederlandstalige teksten voor de Holland America Lijn, een project dat hij samen met Leon Giesen, filmer en ex-bassist van Toontje Lager, opzette. De gelijknamige plaat kreeg heel wat waardering en Holland America Lijn tourde met veel succes in periodes waarin Rowwen Hèze genoot van welverdiende rust. Daarnaast maakt Jack al een paar jaar serieus werk van zijn beeldend talent.

Het bloed kruipt ondertussen waar het niet gaan kan. Gedichten die Jack Poels in dagblad De Limburger publiceert onder de naam Herberg de Troost worden liedjes. En van het een komt het ander. De liedjes worden een plaat en er ontstaat een echte herberg. Elk jaar op een andere plek. Hier wordt het leven en de muziek gevierd onder leiding van herbergier Emil Szarkowicz. Herberg de Troost maakt verschillende platen, maar sluit, zo lijkt het, de herberg enkele jaren later. Definitief? Dat is de vraag. Feit is dat Poels in 2022 een nieuw nevenproject start. Letterlijk dit keer. Want samen met zijn neven start hij Nevenproject: hardrock in het Americaans. Terug naar het begin, de muziek van Bad Edge dus. Maar wel in het eigen, vertrouwde dialect. De cirkel lijkt rond.

Ondanks al zijn nevenactiviteiten laat duizendpoot Poels – inmiddels de zestig gepasseerd en geridderd en wel – over één ding nooit misverstand bestaan: zijn Rowwen Hèze-maatjes kan hij niet meer missen. Anders gezegd: zonder hen ziet hij voor zichzelf geen duurzame plaats in de muziekscene weggelegd.

X