MUZIEK.NL – Ierland

Tijdens de afgelopen kerstconcerten met onze hobbyband Herberg de Troost kon het ultieme kerstlied niet ontbreken. ‘Fairytale of New York’ van The Pogues was elke avond de publieksfavoriet. Vooral de scheldpartijen zijn weergaloos. ‘You scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot, happy Christmas your arse, I pray God it’s our last. ‘Want eerlijkheid wint het van goede manieren,’ zei Damien Rice ooit. Of het nu Van Morrison, Shane Mc Gowan, Phil Lynnot of de hiphop van het naar de USA uitgeweken House of Pain is, in elk lied hoor je de Ierse hartslag.
Afgelopen zomervakantie lagen Jolanda en ik in een hotel met uitzicht op het Aviva stadion in Dublin. De uitbaatster vertelde dat Madonna daar twee dagen later zou optreden met haar MDNNA-tour . We bestelden kaartjes en stonden twee dagen later in de regen te kijken naar een gelikte show in een overdaad aan decor. De regen was het enige authentieke deze avond. De show was te bedacht en te onecht voor ons en voor de Eilanders. De volgende dag liepen we over de nabij gelegen Raglan Road, die model heeft gestaan voor de gelijknamige traditional, waar Rowwen Hèze de ballad ‘November’ van heeft gemaakt. Een lied over een onbereikbare liefde; ‘it was happiness thrown away’.
We belanden als vanzelf in de pub. Rond middernacht bestel ik m’n laatste Guinness. Daar hadden we twaalf jaar geleden niet op hoeven te rekenen. Toen gingen we voor het eerst met vijftien man hier uit het dorp vissen op broad majestic Shannon. Gezellig in een kroeg met hoofdzakelijk oude mannetjes tussen de vergeelde lambrizering bier drinken en gelukkig zijn. Om elf uur stak de politie ‘n pet door ‘n deur. Iedereen veerde op, luisterde met rechte rug naar het volkslied en was meteen vertrokken. Daarvoor hadden we samen nog ‘El Paso’ van Marty Robbins gezongen en liet het meisje achter de bar mij de mooiste versie van ‘Danny Boy’ horen, die van Eva Cassidy. Haar vader had ons daarvoor al de soundtrack voor de nacht meegegeven, geheel accapella en met zijn blik naar de grond gericht zong hij ‘a town i knew so well’. A dirty old town, dat dan weer wel, want ze maken het in Ierland niet mooier dan het is. De oprechtheid klonk door in zijn weemoedige stem en blonk in zijn ogen die gloeiden als de zwarte turf in de open haard.

X