De persoon De kunst De smaak De muziek De teksten De rest...   De winkel  
 

MET LIJST 1
ELVIS
EXPOSITIE MIDDERNACHTZONNEN
MIDDERNACHTZON 12
MIDDERNACHTZON 11
MIDDERNACHTZON 10
MIDDERNACHTZON 9
MIDDERNACHTZON 8
MIDDERNACHTZON 7
MIDDERNACHTZON 6

ARCHIEF

 

21 April 2011

BLOASMUZIEK

Rowwen Hèze nog op vakantie en Herberg de Troost voorlopig weer even gesloten. Alle tijd om ons Limburggevoel weer eens bij te spijkeren. Dit keer richten we ons op de bloasmuziek. Zonder ‘de muziek waar Limburg trots op is’ waren nummers als ‘Fanfaar’ en ‘Station America’ immers nooit geschreven. De Volkskrant bericht.

‘Net toen we ons afvroegen hoe het toch alweer zat met Joost Nuissl, de liedjeszanger die in 1975 een dijk van een hit had met ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’, troffen we ‘Blaosmuziek’ aan in de ramsj. Een heerlijk boek, vooral als je altijd al alles wilde weten over blaasmuziek, oftewel blaosmuziek….
Zo onthult schrijver Jos Frusch dat troubadour Nuissl veel, zo niet alles te danken had aan Nard Reijnders, saxofonist en arrangeur. Reijnders was afkomstig uit de Limburgse blaasmuziekwereld en gaf leiding aan de Vorster Blaaskapel. Een toevallige ontmoeting met Nuissl – later onder meer directeur van De Kleine Komedie in Amsterdam – legde de basis voor het succes. Liefst acht weken stond het lied in de hitparade….
In zijn ode aan de Limburgse blaosmuziek beschrijft Frusch deze als ‘muziek waar Limburg trots op is’, en daar is geen woord van gelogen. ‘Vele duizenden Limburgers zijn – actief of passief – verknocht aan hun harmonieën en fanfares’.
De auteur geeft ook antwoord op de vraag wat dat eigenlijk is, blaasmuziek: ‘Blaasmuziek is muziek van en voor blaasinstrumenten’. Een tip voor niet-Limburgers: ‘Spreek nooit over hoempapa, toeteren of blaaspoepen’. Dan schijnt namelijk de kans groot te zijn dat u door een Limburger op uw nummer wordt gezet.’

Bron: de Volkskrant, 20 april 2011.

Wat wil je nog meer: een gedegen schets van de ins en outs van bloasmuziek in Limburg en hoe zij doorwerkt in de popmuziek, én een eerbetoon aan Nard Reijnders, de man die we ook kennen van zijn bijdrage aan Rowwen Hèze’s theatershow ‘Andere Wind’.

Blaosmuziek aanschaffen? Klik hier

Fanfaar beluisteren? Klik hier

Lied van Nuissl/Reijnders? Klik hier

Wilt u reageren? Klik hier