|
28 Maart 2010
VERDER NAAR VROEGER 2
Beroemd en gevierd?
Ja, tegenwoordig is het zilveren Rowwen Hèze beroemd en gevierd. Sterker nog: het is al jaren de Trots van Limburg. Maar zo’n twintig jaar geleden was dat echt anders, en werd de band zelfs gezien als een serieus veiligheidsrisico.
In 1987 typeert wethouder Ger Driessen van Horst de song ‘Niks stront niks’ als ‘in strijd met de carnavalseke gedachte’ en wordt het lied door de Americaanse Turftreiers ongeschikt verklaard voor de carnavalszitting. Vijf jaar later is in Tegelen iets vergelijkbaars aan de hand, en is vooral ‘Bestel mar’ de klos. Het Dagblad voor Noord Limburg doet verslag.
Rowwen Hèze in Tegelen taboe
"De swingende limbo-pop van Rowwen Hèze mag tijdens de boerenbruiloft in Tegelen niet worden gespeeld. Ook bij andere carnavalsactiviteiten adviseren de Tegelse carnavalsverenigingen nummers als ‘Bestel mar’ niet te spelen.
Reden voor het in de ban doen van de populaire band uit America is de ‘chaos’ die ontstond tijdens het boerenverlovingsfeest, drie weken geleden, toen het orkest ‘Bestel mar’ speelde. H. Thurlings van de Boereraod had zoiets nog nooit meegemaakt: ‘Al bij de eerste tonen raakte de jeugd door het dolle heen. Ze gooiden met bier en trokken elkaars kleren kapot. Om deze taferelen met de boerenbruiloft te vermijden, hebben we in overleg met de orkesten besloten om geen enkel nummer van Rowwen Hèze te laten horen’. Volgens Thurlings zullen er dit jaar alleen maar carnavalsschlagers te horen zijn.
Carnavalsvereniging D’n Oeles gaat iets minder ver. ‘We willen het spelen van Rowwen Hèze-nummers niet verbieden, maar zodra we merken dat het publiek te ‘enthousiast’ wordt bij zo’n liedje, moet de muziekkapel het nummer onmiddellijk afbreken’, zegt voorzitter T. Smeets.
De Kaetelaers uit Steyl hebben samen met H. Derks van café de Vriendenkring een iets andere regeling getroffen. ‘Orkesten die bij ons tijdens de carnaval optreden, zullen alleen in het begin van de avond een Rowwen Hèze-nummer spelen’, zegt Derks. ‘De meeste carnavalsvierders’, vervolgt hij, ‘reageren dan namelijk nog vrij nuchter. Maar als je ‘Bestel mar’ rond half twee ’s nachts laat horen, zie je een heel andere reactie. Op dat tijdstip gaan ze echt helemaal uit hun bol. En dat zijn niet alleen de jongeren, ook de ouderen weten van wanten'.
Reactie van de dan nog jonge Poels: "Ik denk dat muziek de mensen juist los moet maken, anders heeft het geen zin om zoiets ten gehore te brengen". Oké Jack!
Bron: Dagblad voor Noord Limburg, 1992.
Wilt u reageren? Klik hier
|
|